8-luokkalaisten kirjoituskilpailun voittajat selvillä

Runoyhdistys Nihil Interitin peruskoulun 8-luokkalaisille järjestämän kirjoituskilpailun voittajat ovat selvillä. Voittajarunon kirjoitti Aleksi Moisio Tampereelta, Takahuhdin koulusta. Toiseksi tuli Emma Karjalainen Tampereen Steinerkoulusta ja kolmanneksi Iiris Hemiö Puolalan koulusta, Turusta.

Sekä Aleksi Moisio että Emma Karjalainen opiskelevat Viita-akatemian sanataidekoulussa. Lisäksi raati myönsi kunniamaininnat Jyväskylään, Kilpisen yhtenäiskoulun työryhmälle Lumi Mällinen, Ellenoora Koponen, Severi Tikkinen, Jaakko Siistonen ja Juho Iivola sekä Cilla Taurinkalle Tampereen Steinerkouluun.

Nihil Interitin kirjoituskilpailu oli osa RUNOUTTA! Kouluun|Kilpailu|Kiertue -hanketta ja Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kilpailuraadissa olivat äidinkielenopettaja Suvi Kaipainen Lahdesta, runoilija Janette Hannukainen Helsingistä, runoilija Mirkka Mattheiszen Naantalista ja runoilija Juha Rautio Lahdesta (raadin pj).

Monet kilpailun runot käyttivät perinteisiä runon keinoja, kuten riimejä ja luontokuvia. Useassa tekstissä käytettiin perisuomalaista sininen ja valkoinen -kuvastoa. Kansallinen luontokuvasto nousi esiin kesämökkeineen, järvenrantoineen, lumisine metsineen ja vuodenaikoineen. Myös ekologiset kysymykset ja huoli maapallon tulevaisuudesta toistuivat.

– Nostimme esiin persoonallisia runoja, jotka toimivat itsenäisinä ja joissa sekä muoto että sisältö eli runon keinot ja teema ovat kiinnostavia ja ansiokkaita. Palkitut tekstit päivittävät kansallisia kliseitä, ne myös vetoavat tunteisiin ja koskettavat lukijoita, raati totesi valinnoistaan.

Aleksi Moision voittajarunossa yhdistyvät yhteiskunnallinen kantaaottavuus sekä kokeellinen muoto. Runossa riittää pureksittavaa useammalle lukukerralle. Emma Karjalaisen toiselle sijalle sijoittuneessa runossa raati arvosti nuoren omaa näkökulmaa. Vaikka kuvasto on perinteistä nuoren ihmisen kokemusta, se välttää kliseet ja onnistuu koskettamaan. Iiris Hemiön runossa teemana on huoli ympäristöstä. Runo tavoittaa nykyihmisen ahdistuksen omien valintojen tuoman vastuun ja toisaalta vaikutusmahdollisuuksien rajallisuuden edessä.

Palkitut runot voi lukea RUNOUTTA! Kouluun|Kilpailu|Kiertue -hankkeen nettisivuilta. Sivustolla on myös materiaalia ja linkkejä, jotka auttavat sekä nuoria kirjoittajia että opettajia tutustumaan runon kirjoittamiseen.

RUNOUTTA! Kouluun|Kilpailu|Kiertue -hanke on saanut rahoitusta Jenny ja Antti Wihurin rahastolta sekä WSOYn kirjallisuussäätiöltä.

Lisätietoja:
Kilpailuraadin puheenjohtaja Juha Rautio, [email protected]
RUNOUTTA! Kouluun|Kilpailu|Kiertue -hankkeen koordinaattori Tuula Sipilä, [email protected]
www.runoutta.fi
www.nihilinterit.fi

Runoyhdistys Nihil Interit ry on vuonna 1993 perustettu runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisö, joka edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runouskeskustelua. Yhdistys julkaisee runouslehti Tuli&Savua, ylläpitää digitaalisen runouden sivusto Nokturnoa ja järjestää erilaisia runotilaisuuksia, kuten Tuli&Savu-runoklubeja. Yhdistys jakaa vuosittain Nihil Interit -runouspalkinnot parhaalle runoteokselle ja runousteolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *